Ben Tips


Swan-(quadr)

LA PATATA GEGANT DE LOVELAND, COLORADO (EUA), 1894

Joseph B. Swan estava molt orgullós de les seves patates. En un any havia arribat a collir més de 11.000 quilos conreats en poc menys de mitja hectàrea de terreny, en el seu hort situat als afores de Loveland, Colorado. També presumia d’haver collit una patata gegant.

L’editor del diari local Loveland Reporter, bon amic d’en Joseph, va tenir una idea brillant per ajudar-lo a promocionar els seus tubèrculs a la fira agrícola de 1894. Com a publicitat, en Joseph distribuiria una fotografia trucada en què apareixeria mostrant una patata de dimensions gegantines.

Per aconseguir-la, el fotògraf va treure una fotografia d’una patata normal i corrent i la va ampliar a mida gegant. Després, va tallar una taula de fusta amb la mateixa forma i grandària sobre la qual va enganxar la fotografia. En Joseph només havia de posar amb la falsa patata sobre l’espatlla.

Les còpies de la fotografia van començar a circular. La notícia de la patata gegant va córrer com la pólvora a nivell nacional i internacional, i Swan va començar a rebre milers de peticions de persones que volien llavors de la patata gegant per poder cultivar-la en els seus camps.

En Joseph va haver d’explicar mil i una vegades que aquella imatge no era real, que només era un anunci i que mai havia pensat que algú s’ho prendria seriosament. Aquesta fotografia es considera el primer fotomuntatge de la història.